Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πουλάει τις φωτογραφίες μας το instagram?

Κύμα φυγής παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες από χρήστες της εφαρμογής instagram μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι επικείμενες αλλαγές στην πολιτική παροχής των υπηρεσιών του.  To instagram είναι μια υπηρεσία μοιράσματος φωτογραφιών κυρίως σε συγγενείς και φίλους που εξαγόρασε το facebook  το 2012 αντί του ποσού του ενός δισεκ. Δολαρίων.

Η δημοφιλής υπηρεσία φέρεται σύμφωνα με την ανακοίνωση των νέων όρων για την παροχή των υπηρεσιών της, πως θα παρέχει τις υπηρεσίες της από τις 16 Ιανουαρίου 2013 μόνο σε όσους αποδέχονται ότι οι φωτογραφίες τους θα χρησιμοποιούνται χωρίς αποζημίωση για πληρωμένες διαφημίσεις ή άλλες ενέργειες προώθησης ακόμα και όταν δεν αναφέρονται ως τέτοιες.
Το περίεργο είναι πως το instagram θέλει να αποκτήσει όπως φαίνεται, το δικαίωμα όχι μόνο να κάνει χρήση των φωτογραφιών του χρήστη αλλά και του username και της δραστηριότητας του στην υπηρεσία. Χωρίς φυσικά να προβλέπει καμία αποζημίωση του χρήστη της υπηρεσίας παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες ή άλλοι οργανισμοί που παραχωρούνται τα στοιχεία, θα πληρώνουν το instagram.
Πολλοί από τους χρήστες της εφαρμογής μαθαίνοντας τους νέους όρους αντέδρασαν και χωρίς δεύτερη σκέψη, έσβησαν τον λογαριασμό τους αποκαλώντας το instagram “το μεγαλύτερο ψέμα στο web.

Φοβούμενος να μην χάσει κι άλλους χρήστες καθώς και την απαξίωση της υπηρεσίας ο ένας από τους δύο συνιδρυτές του instagram Κέβιν Σίστρομ απάντησε μέσω του μπλογκ της εφαρμογής, πως κατανοεί τον θυμό και την σύγχυση που έχει προκληθεί με την προαναγγελία των νέων όρων παροχής υπηρεσιών, αλλά ισχυρίστηκε πως «δεν είναι πρόθεσή μας να πουλάμε τις φωτογραφίες σας. Θα αλλάξουμε την διατύπωση στους όρους ώστε να γίνει σαφές» αποδίδοντας τα παράπονα των χρηστών σε παρερμηνεία των νομικών κειμένων.
Παράλληλα, οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες (όπως το snapseed, που είναι πλέον της Google), τρίβουν τα χέρια τους γιατί αναμένουν χιλιάδες χρήστες να μεταφερθούν σ΄αυτές λόγω της αναταραχής που ξέσπασε στο instagram.
 Σενάριο πιθανό, μιας και τέτοιου είδους αμφίβολοι όροι παροχής υπηρεσιών κλονίζουν την εμπιστοσύνη των χρηστών, η οποία  όσο και να ξεκαθαριστεί το τοπίο αργότερα, δύσκολα επανακτάται.
κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου