Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Κλώνους Εμβρύων έφτιαξαν Επιστήμονες

Κλώνους ανθρώπινων εμβρύων από ενήλικα κύτταρα ανέπτυξαν επιστήμονες στο εργαστήριο, για πρώτη φορά στην Ιστορία! Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει δρόμους για νέες δραστικές θεραπείες, αλλά παράλληλα εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για δημιουργία μωρών κατά παραγγελία.

Τα βλαστικά κύτταρα που λαμβάνονται από κλωνοποιημένο έμβρυο όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (δηλαδή πολύ πριν αρχίσει να σχηματίζεται σε βρέφος), μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σχηματίσουν οποιοδήποτε τύπο ανθρώπινου ιστού ή οργάνου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να καλλιεργήσουν ανθρώπινα όργανα κατά παραγγελία. Να δημιουργήσουν δηλαδή μία υγιή καρδιά ενός ατόμου με ανεπάρκεια τελικού σταδίου και να του τη μεταμοσχεύσουν. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν νεφρούς, ήπαρ κ.ά.


 Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δερματικά κύτταρα τα οποία είχαν πάρει από άνδρες ηλικίας μεταξύ 35 και 75 ετών, οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η διαδικασία της κλωνοποίησης ενήλικων κυττάρων αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση, διότι έχουν ωριμάσει και έχει περάσει το στάδιο της ανάπτυξης. Είναι δηλαδή δύσκολο να τα χειριστείς όσο μεγαλώνουν.
Η τεχνική που ανακάλυψαν αμερικανοί και νοτιοκορεάτες επιστήμονες ονομάζεται μεταφορά πυρήνα σωματικών κυττάρων και είναι σχεδόν ίδια με αυτή βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι.
Ο πυρήνας του δερματικού κυττάρου ενός ασθενούς μεταφέρεται σε ένα ανθρώπινο ωοκύτταρο που του έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας, άρα και το γενετικό του υλικό (DNA). Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ωοκύτταρο θα αρχίσει να εξελίσσεται σε έμβρυο το οποίο είναι ο κλώνος του δότη, δηλαδή του ασθενούς, αφού το κύτταρο πήρε τον πυρήνα τους και έτσι περιλαμβάνει τις γενετικές του (DNA) πληροφορίες.

Αυτό επετεύχθη στο εργαστήριο, τα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε στάδιο βλαστοκύστης, έφτασαν δηλαδή τα 100 ώστε το πείραμα να θεωρηθεί επιτυχές και ακολούθως καταστράφηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου