Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ιβ Σεν Λοράν Η ταινία της ζωής του

Η ιστορία του ιδιοφυούς σχεδιαστή μόδας, Ιβ Σεν Λοράν, που έζησε μια σχεδόν μυθιστορηματική ζωή, μεταφέρεται στο σινεμά έξι χρόνια μετά το θάνατό του.
Ο Ιβ Σεν Λοράν είναι ο άνθρωπος που σύστησε το πρετ-α-πορτέ στη μόδα, που έδωσε στις γυναίκες το σμόκιν και το φόρεμα «trapeze», και φυσικά τη διάσημη μαρινιέρα.
Γεννήθηκε στο Οράν της Αλγερίας την 1η Αυγούστου το 1936, από πατέρα ασφαλιστή και μητέρα που διοργάνωνε κοκτέιλ πάρτυ, για την καλή κοινωνία της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Τα νεανικά του χρόνια ήταν γεμάτα από τέχνη αλλά και από μόδα, αφού από μικρή ηλικία ζωγράφιζε χάρτινες κούκλες, ενώ αργότερα άρχισε να ράβει τα ρούχα της μητέρας του και της αδελφής του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Κωνσταντίνο Σκαρμούτσο, ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι η ταινία του δεν αποτελεί αγιογραφία του Λοράν, όπως δεν αποτελεί και αγιογραφία του Πιέρ Μπερζέ. 

Η ταινία YSL παρακολουθεί τον Ιβ Σεν Λοράν από τη νεανική του ηλικία, τα πρώτα του βήματα στον οίκο Dior, τη γνωριμία και την επαγγελματική συνεργασία με τον σύντροφο του ,Πιερ Μπερζέ, χωρίς να αφήνει εκτός τις κρίσεις τρέλας, τις απιστίες και τν κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών. Ο Ιβ Σεν Λοράν του Ζαλίλ Λέσπέρ είναι ταλαντούχος, αλλά και βασανισμένος.

«Κανένας από τους δύο δεν είναι τέλειος αλλά αγαπάμε τους χαρακτήρες μας για τα ελαττώματά τους. Μας αρέσει να τους βλέπουμε να κάνουν τις ίδιες ανοησίες με εμάς, φτάνει να μην κάνουν ακατανόμαστα πράγματα. [...] Οι αδυναμίες του Σεν Λοράν είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ιδιοφυΐα του και φωτίζουν την ηρωική του διάσταση. Παρά την αρρώστια του (μανιοκαταθλιπτικός), η απόλυτη ανάγκη του για δημιουργία ήταν αυτό που τον κρατούσε στην ζωή και αυτό το κατάλαβε γρήγορα ο Μπερζέ και έκανε τα πάντα για να μπορεί ο Σεν Λοράν να δημιουργήσει για όλη του την ζωή» λέει ο Λεσπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου